.

Senin, 05 Juli 2021

Cara Membuat Bahan Bahan Enak Pulut cendol santan gula merah

Pulut cendol santan gula merah. Semalam sempat sediakan cendol untuk berbuka puasa. Suami ita yang beli cendol ni. bila dah beli tu faham-faham ajelah kan. mesti suruh buat cendol. Cuaca panas nikmati puding cendol mantul.

Pulut cendol santan gula merah Gimana kalau dua-duanya aja, kan ada resep Pudding Cendol Gula Merah dari @fen.z z ini? Cendol Durian dan Cendol Pulut Merah Restoran Mat Top. Saya pun merasa Cendol Pulut Merah. Kamu dapat membuat Pulut cendol santan gula merah using 10 Komposisi and 4 cara. Disni bagaimana caranya memasak maka.

Bahan bahan yang diperlukan Pulut cendol santan gula merah

  1. Sediakan of Pulut.
  2. Kamu butuh of Cendol.
  3. Kamu butuh of Lengkong hitam/cincau.
  4. Kamu butuh of Tape.
  5. Siapkan of Gula merah.
  6. Sediakan of Santan pekat.
  7. Sediakan of Gua pasir.
  8. Kamu butuh of Daun pandan.
  9. Sediakan of Garam.
  10. Siapkan of Tepung maizena.

Alhamdulillah, ia kena dengan selera saya. Saya memang sukakan cendol, tapi sejak saya ada Diabetes ni, saya dah kena kurangkan makan makanan dan minuman manis. Untuk air gula merah, masak gula merah bersama gula halus, daun pandan dan air sehingga mendidih. ~ Untuk santan pula, campur santan Seterusnya, untuk dihidangkan ambil mangkuk dan isikan dengan campuran bahan-bahan tadi seperti cendol, kacang merah, jagung, pulut dan ais. Gula merah juga mempunyai kandungan glukosa yang lebih rendah berbanding gula pasir.

Pulut cendol santan gula merah Cara Demi Cara

  1. Cuci beras pulut lalu kukus hingga masak dan beri sedikit santan pekat dan sedikit garam.
  2. Bersihkan singkong dan cuci bersi lalu kukus kalau sudah masak masukan kedalam mangkok beri sedikit ragi tape dan sedikit gula untuk memaniskan tape lalu tunggu tiga hari lalu keluar air dan bersama tape yg cantik dan manis,ini tapenya saya buat sendiri ia ibu2 kalau beli pun boleh kalau ingin praktis dan mudah beli saja di pasar ia ibu2...bacanya jangan terlalu tegang ia ibu2 di rumah...kita sambung lagi masak nya ia ibu2.
  3. Masak santan bersama gula merah dan daun pandan lalu masukan gula merah dan gula pasir sudah mendidi kacau tepung maizena sedikit dan masukan kedalam kuah sambil di aduk rata lalu sudah mendidi dengan sempurnah matikan api.
  4. Lalu susun cendol,pulut, tape dan cincau di mangkuk lalu sirami dengan kuah santasajikan untuk keluarga ibu2 di rumah,,,selamat berbuka puasa untuk ibu2 dan keluarga di rumah,,, trimakasih🙏.

Perpaduan rasa manis dari gula merah cair, rasa gurih dari santan, dan cendolnya yang kenyal mampu menghadirkan sensasi unik dalam sekali Bulir-bulir cendol yang kenyal itu pada mulanya terbuat dari tepung hukwe. Jika ada yang belum tahu, tepung hukwe adalah tepung yang berbahan. Dengan penambahan gula aren dan santan, cendol menjadi salah satu minuman familiar bagi masyarakat Indonesia. Bahan dasar pembuatan cendol beraneka macam, mulai dari tepung beras, tepung hukwe, tepung beras ketan, tepung kanji, bahkan tepung sagu. ROHAISHAM menunjukkan santan yang digunakan di dalam penyediaan cendol sagu rumbia.

Cara Membuat Bahan Bahan Enak Pulut cendol santan gula merah Rating: 4.5 Diposkan Oleh: Hasina

0 komentar:

Posting Komentar

.

Popular Posts